Image Alt

FTIR spektroskopija

  /    /  FTIR spektroskopija

FTIR (infracrvena spektroskopija s Furierovom transformacijom) je metoda mjerenja koja posebnim instrumentom bilježi infracrveni spektar uzorka. IR svjetlost prolazi kroz interferometar, a zatim kroz uzorak (ili obrnuto).

Najčešći tip interferometra koji se danas koristi je Michelson-ov interferometar. Pomicanjem jednog od zrcala mijenja se optički put jedne od zraka. Intenzitet svjetlosti na detektoru mijenja se ovisno o položaju zrcala zbog konstruktivnih ili destruktivnih interferencija obiju svjetlosnih zraka. Graf intenziteta svjetlosti kao funkcija razlike optičkog puta zraka naziva se interferogram. Ovo je osnovno mjerenje FTIR metode iz koje dobivamo više informacija nego u klasičnoj IR spektroskopiji. Spektar uzorka izračunava se Fourierovom transformacijom interferograma.

FTIR spektroskopija sekundarna je laboratorijska metoda koja se koristi za određivanje masti, proteina, suhe tvari, šećera i drugih parametara u uzorcima. Labtim nudi kvalitetne instrumente za analizu ovih tvari u mlijeku i mliječnim proizvodima.